Become a Patron!

VIDEO: Kamačnik u snijegu

Kamačnik je kratka pritoka rijeke Dobre, poznato izletište kod Vrbovskog u Gorskom kotaru. Zimi ono postaje scena prave snježne čarolije.

Obilan snijeg i niske temperature ove veljače pretvorile su Kamačnik u teško prohodnu utvrdu prirode, no slapovi i brzaci su ipak nezaleđeni.

Huk slapova i brzaka vode stoga su jedini izvor zvuka, a na kratko ovo poznato izletište može uživati u samoći.

Kanjon Kamačnika smješten je duboko podno malog slikovitog gradića Vrbovskog. Kamačnik je vjerojatno najpoznatija pritoka Dobre u Gorskom kotaru. To je kratka planinska rječica sa mnoštvom brzaca, koja u donjem dijelu toka protječe stjenovitom sutjeskom. Sutjeska je mjestimično toliko stiješnjena da je staza za turistički obilazak Kamačnika dijelom izdignuta na drvene mostiće. Izvor Kamačnika jednako je dojmljiv i živopisan kao i sama sutjeska. Voda mirno, ali obilato iz modrozelene dubine izlazi na površinu kroz duboku usjeklinu u stijeni i stvara jezerski izvor. S obzirom na iznimnu ljepotu cijelog područja kuda teče ova prava mala gorska rječica, kanjon Kamačnika zaštićen je kao značajni krajolik. Zbog dobre pristupačnosti Kamačnik je omiljeno izletište. Uz rječicu je uređena staza za obilazak kanjona od izvora sve do ušća.

 

Tags:  , ,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>