Become a Patron!

Ekološki incident na Pazinčici

Obilna kiša koja se u četvrtak sručila nad Pazinom krajem svibnja 2018. isprala je mulj s odlagališta Lakota i zabijelila vodu Pazinčice.

Na odlagalištu Lakota nastao je krater, no jo se ne zna da li je on rezultat posljednje kiše ili ga je ona samo proširila. Ispod nasipanog materijala na Lakoti nalazi se tunel u koji utječe bujica Drazej. Moguće je da se tunel urušio.

Kako su dosad utvrdile gradske i komunalne službe, do urušavanja nasutog materijala, u kome prevladava vapnenački prah iz obližnje pilane tvrtke Kamen, došlo je zbog popuštanja svoda betonskog tunela koji ispod te nasute mase provodi bujične vode prema koritu Pazinčice.

Iz Građanske inicijative “naš potok” iz Pazina dolazi sljedeće priopćenje:

Ubrzo nakon dojava, naši aktivisti izašli su na teren i shvatili da bijela voda tj. mulj dolazi sa  taložnice ispod odlagališta Lakota gdje se vidjelo da bijeli mulj nije upao u potok s ruba odlagališta nego da izlazi iz tunela. Daljnjim istraživanjem po odlagalištu odmah na početku je uočen ogroman krater i bujica na dnu istoga.

Odmah smo obavijestili Ministarstvo zaštite okoliša, Grad Pazin, Uslugu d.o.o, Kamen d.d. Pazin i Naturu Histricu (s obzirom da se radi o zaštićenompodručju Natura 2000) te prijavili cijeli incident Državnoj službi za zaštitu i spašavanje na 112.

Za isti taj problem smo još 25.3.2018. kontaktirali Grad Pazin. Ubrzo smo dobili odgovor da je Trgovačko društvo Usluga d.o.o. Pazin, koje upravlja odlagalištem građevinskog otpada „Lakota“, nakon uvida utvrdilo da je došlo do zapunjenja taložnice, što je uslijed velikih količina kiše dovelo do procjeđivanja kamenog mulja. Taložnica je tada očišćena i time je problem po njima bio otklonjen. Napomenuli su, da se od puštanja u funkciju odlagališta „Lakota“, slična situacija nije dešavala, te će se ubuduće vršiti monitoring stanja na toj lokaciji.

Svjedoci smo, svi zajedno, da se dva mjeseca nakon toga, problem intenzivirao do te mjere da više ne govorimo o tragovima bijelog mulja u vodi već o kompletno bijeloj vodi duž cijelog područja od pritoka Lakote do Pazinske jame.

Iako gradonačelnik tvrdi da nema mjesta panici te da nema ozbiljnije štete, slike iz podzemlja Pazinske jame govore nam drugačije-strogo zaštićena endemska vrsta račića Niphargus koja obitava u podzemlju Jame pronađena je u većem dijelu “ugušena” od gustog bijelog mulja koji se nataložio duž cijelog kanjona i podzemlja (cca 200 metara podzemno). Speleolozi svakodnevno, ovisno o količinama dnevnih oborina pokušavaju sanirati nastalu štetu.

Odgovornost za ovaj incident još uvijek nitko nije preuzeo a obaviješteni smo putem glasogovornika Hrvatskih voda da su u suradnji sa Gradom pazinom pokrenute pripremne aktivnosti za brzo i kvalitetno rješenje…

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>