Become a Patron!

O projektu

Naše rijeke dio su hrvatske i europske prirodne baštine. Istovremeno, one su u našoj zemlji još uvijek nepre­poznate kao takve i ne pridaje im se dovoljna važnost. U prilog tome ide, među ostalim i činjenica da do danas nemamo literature koja bi objedinila sve naše rijeke u jednu cjelinu.  Hrvatska se, upravo zahvaljujući izdašnosti nji­hovih izvora, odnosno zahvaljujući podzemnim dijelovima njihova toka, svrstava u sam vrh zemalja sa dovoljnim zalihama pitke vode. Istovremeno, rijeke su naročito osjetljive na svaki oblik zagađenja i uništenja. U Europskoj Uniji su rijeke zaštićene strogima zakonima i ogrom­na sredstva se ulažu u ponovno vraćanje rijeka u njihovo prirodno stanje.

Autori, Goran Šafarek i Tomislav Šolić već se više od jednog desetljeća bave istraživanjem, opisivanjem, fotografiranjem, prezentacijom i zaštitom hrvatskih rijeka. Objavili su mnoštvo reportaža i članaka (autori su tekstova i fotografija) u sljedećim časopisima: National Geographic, Meridijani, GEO, Moj planet, Putovanja, Croatia Airlines, Naturfoto (Njemačka), Gloss- Hrvatska, Priroda, Hrvatska vodoprivreda, Hrvatske šume … Promocija knjige bit će krajem rujna u Zagrebu.

IZ RECENZIJE:
… treba istaknuti i mnoštvo izuzetnih fotografija, koje zorno doča – ravaju ljepotu i veliku raznolikost naših rijeka. Bogata zbirka foto – grafija dodatno potvrđuje ljubav i dugogodišnje iskustvo autora u istraživanju skrivenih kutaka naših rijeka. Treba naglasiti da Rijeke Hrvatske popunjavaju prazninu u dosadašnjem izdavaštvu vezanom uz popularizaciju i prepoznavanje prirodnih vrijednosti naše zemlje. Ovdje se po prvi put sustavno i na jednom mjestu opisuju praktički sve naše rijeke i njihove osobitosti, a čitatelju se pruža sveobuhvatan i moderan pogled na ovo prirodno bogatstvo. Ono što ovu knjigu dodatno izdvaja od ostalih stručnih i znanstveno popularnih monografija, upravo je osobno iskustvo u doživljaju, kao i velik entuzijazam autora za očuvanje naših rijeka.

Dr. sc. Andrej Stroj, Hrvatski geološki institut, Zagreb