Become a Patron!

U tijeku izgradnja hidroelektrane na potoku Curak kod Zelenog vira

Mala hidroelektrana devastirala je poznato izletište Zeleni vir, odnosno potok Curak kod Skrada u Gorskom kotaru.

Još prošle godine su brojni posjetitelji Zelenog vira podno Skrada mogli primijetiti da se nešto zbiva na potoku Curak. Radi se naime nova mala hidroelektrana – tu gje je išla šetnica, sada je beton, cesta i dalje buduća elektrana. Ovim se de facto devastirao ovaj potok, na prostoru koji je ionako već uvelike opterećen postojećom hidroelektranom Munjara.

Da, svi trebamo električnu energiju. Nitko se ne misli vraćati u špilje ili na drveće. I sasvim smo svjesni da kompjuter na kojem ovo čitamo i pišemo (ili mobitel) radi na struju. Nekad zaista nismo imali izbora za proizvodnju električne energije, ali danas ga imamo pa treba zaobići devastaciju vrlo vrijednih rijeka, kao i turističke resurse. Ovaj objekt sigurno neće doprinijeti atraktivnosti Zelenog vira, samo će ga nagrditi.

Pogotovo je devastacija Curka strašnija pošto ovakvih riječica u Gorskom kotaru imamo za na prste nabrojati. Ovaj slučaj je još jedan dokaz da male hidroelektrane itekako mogu nanijeti velike štete. Potok Curak ide na dušu prije svega sustavu zaštite prirode, tadašnjem ravnatelju zavoda za zaštitu prirode i firmi koja je radila studiju utjecaja na okoliš.

Više o tome pročitajte ovdje.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>