RIJEKE HRVATSKE

RIJEKE HRVATSKE

strelicavijesti najave događanja
s 09.12.2014.
Planirane male hidroelektrane mogu ugroziti rijeku Koranu u Karlovačkoj županiji

Planovi izgradnje niza hidroelektrana na rijeci Korani temelje se na zastarjelim studijama i nepotpunim podacima, a ako se ostvare, ugrozit će buduću ekološku mrežu Natura 2000

Zagreb – Jedan od uvjeta koje je Hrvatska trebala zadovoljiti prilikom ulaska u Europsku uniju bila je podloga za ekološku mrežu Natura 2000. Hrvatska se za to pripremala dugi niz godina, a krajem rujna 2014. održan je prvi biogeografski seminar za Hrvatsku, susret ekologa, nevladinog sektora i institucija, na kojem je vođena rasprava o prijedlogu buduće mreže Natura 2000 u Hrvatskoj. Na osnovu argumenata nevladinih udruga na popis područja Natura 2000 vraćena je rijeka Korana, jedan od centara biološke raznolikosti u Hrvatskoj, kojoj prijeti izgradnja niza malih hidroelektrana s mogućim pogubnim posljedicama na živi svijet koji o njoj ovisi.

 

 OPŠIRNIJE ...

 

s 17.11.2014.

Rijeka Korana je ponovo uvrštena u listu Natura 2000, kao jedan od centara biološke raznolikosti u Hrvatskoj, javljaju iz udruge Eko Pan koja je zajedno u ovoj inicijativi nastupila s udrugama WWF, Zelenom akcijom i Hrvatskim herpetološkim društvom. Naime, još krajem rujna održan je biogeografski seminar za Hrvatsku na kojem je vođena rasprava o prijedlogu buduće NATURA 2000 mreže u Hrvatskoj te je Korana vraćena u Naturu.

Sada se javljaju novi problemi, jer i ovoj rijeci prijeti izgradnja serije malih hidroelektrana s mogućim pogubnim posljedicama za živi svijet koji ovisi od nje, smatraju ekolozi, te se oštro protive najavljenim projektima.

Više na http://kaportal.hr/nakon-intervencije-eko-udruga-korana

 

 

s 11.06.2014.
WWF: Vlada bi trebala započeti proces nominacije najznačajnijih rijeka Hrvatske

WWF je izradio kartu najvrjednijih rijeka u Hrvatskoj, koje treba zaštititi od infrastrukturnih projekata

Zagreb – Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša WWF je u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode predstavio novu analizu i karte ključnih rijeka u Hrvatskoj i regiji koje se ističu po biološkoj raznolikosti i očuvanosti staništa. Ovo je prvi korak u procesu koji WWF provodi u cijeloj regiji kako bi se osigurala budućnost najznačajnijih rijeka te usluge koje one pružaju društvu.

 

 OPŠIRNIJE ...

 

s 13.05.2014.
Rijeka Vjosa – nacionalni park ili energetski kanal?

Neobična konferencija za tisak održana je 8. maja u Albaniji. Na šljunčanim otocima rijeke Vjosa – zadnje velike divlje rijeke u Evropi – skupili su se predstavnici međunarodnih grupa za očuvanje okoliša i predstavnici lokalne vlasti, da bi predložili ideju za očuvanje Vjose: umijesto izgradnje lanca hidroelektrana Vjosa bi trebala biti proglašena nacionalnim parkom. Učestvovalo je oko 70 ljudi, među kojima i gradonačelnici obližnjih mjesta Qesarat, Permet i Tepalena. Sva trojica podržavaju ideju proglašenja Nacionalnog parka Vjosa i protive se izgradnji planiranih elektrana.


 

 OPŠIRNIJE ...

 

s 21.04.2014.
Krah projekta regulacije Dunava

Velika pobjeda za Kopački rit i Dunav! Konačno je srušen projekt regulacije Dunava od mađarske granice do ušća Drave! Protiv ovog projekta se je borilo Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode više od tri godine, između ostalog su osmislili peticiju koju je potpisalo više od 23.000 osoba iz cijele Europe (http://www.amazon-of-europe.com/en/menu31/#news26) te je sudjelovalo u proceduri prekograničnog utjecaja na okoliš sukladno odredbama ESPOO konvencije.

http://puo.mzoip.hr/UserDocsImages/Rjesenje_01_04_2014_1.pdf

 OPŠIRNIJE ...

 

<< Prije 1 2 3 Dalje >>

Powered by CuteNews
Dokumenti wallpapers o nama o nama o nama o nama
Erste banka
NASLOVNICA| POVEZNICE| MAPA WEBA| KONTAKT| DOKUMENTI| WALLPAPERS Izrada: kosinus.hr
(c) 2011. Sva prava pridržana.