RIJEKE HRVATSKE

RIJEKE HRVATSKE

strelicavijesti najave događanja
s 02.05.2015.
Srce mladice kuca na Balkanu
Zajednička izjava za medije Riverwatcha i EuroNatura

Studija potvrdila: Srce mladice kuca na BalkanuGlobalno ugrožena vrsta ribe pronađena u 43 rijeke u zajedničkoj dužini 1840 km ** Hidro energetski projekti ugrožavaju 1000km tih rijeka ** Kampanje protiv hidroelektrana

Ljubljana, 19. ožujak 2015. Obilježavajući ovogodišnji svjetski dan voda (22.3.), znanstvenici i ribolovci u suradnji s nevladinim organizacijama objelodanili su studiju o raširenosti mladice na Balkanu. Kao dio međunarodne kampanje ''Spasimo plavo srce Europe'', 18 znanstvenika iz 7 zemalja po prvi puta je istražila, u kojim rijekama između Slovenije i Crne gore mladice još uvijek ima. Rezultati jasno pokazuju da balkanske rijeke predstavljaju zadnje važno stanište ove riblje vrste. U 43 rijeke u zajedničkoj dužini 1842 km pronađene su samoodržive populacije mladice, što predstavlja 65% svih rijeka sa mladicom u svijetu.

Mladica (Hucho hucho) – poznata i kao Dunavski losos – jedna je od najpopularnijih i najrjeđih vrsta riba. Rastući čak do dužine do 1.8 metra mladica živi u brzim rijekama bogatim kisikom – isključivo u porječju Dunava. Zbog onečišćenja i izgradnje objekata na rijekama, učestalost mladica u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj bitno se smanjila. Do sada su spoznaje o raširenosti mladica na Balkanu bile nepotpune.

Istovremeno, studija pokazuje da je 1000 kilometara balkanskih rijeka sa mladicom ugroženo zbog hidro energetskih projekata. Na rijekama, bogatih mladicom, planira se izgradnja čak 93 hidroelektrane.

“Balkanske rijeke su presudne za opstanak mladice. Ako se izgrade sve te brane, populacija mladice će se smanjiti za oko 70%”, kaže koautor studije, prof. dr. Steven Weiss sa sveučilišta Karl Franzen u Grazu. Posljedice mogu biti još gore, jer će preostale populacije biti nedovoljno brojne za dugoročni opstanak. “Egzistencija mladice i ostalih zaštićenih vrsta nekompatibilna je sa tako velikim opsegom izgradnje hidroelektrana'', zaključuju stručnjaci.

Jedna od najznačajnijih rijeka sa mladicom je Sava u Sloveniji. Zajedno sa pritocima, Sava predstavlja 317 kilometara staništa mladice. Na Balkanu, Savu premašuje jedino Drava. Usprkos tome, na tom dijelu Save planira se (ili je počela) izgradnja 11 hidroelektrana. “To ćemo spriječiti”, kaže Neža Posnjak, koordinatorica kampanje ''Spasimo plavo srce Europe'' u Sloveniji. “Što se tiče mladice, Slovenija nosi posebnu odgovornost u okviru EU. Pokušavamo utjecati na vladu Slovenije da zaustavi proces izgradnje hidroelektrana na Savi i njezinim pritocima te da umjesto toga zaštiti sve rijeke sa mladicom, uključujući dio između Litije i Zidanog mosta, baš tamo gdje energetska industrija planira izgradnju slijedećih elektrana”, nastavlja Neža Posnjak.

Ribolovna društva podupiru kampanju ''Spasimo plavo srce Europe''. Miroslav Žaberl, predsjednik Ribolovnog saveza Slovenije, koji udružuje 12,000 ribolovaca, kaže: “Mladica je za nas kraljica rijeke. Gdje god ima mladice, ribolovci iz cijeloga svijeta spremni su platiti više za ribolovnu kartu. Zbog toga, mladica donosi više prihoda regiji. Podupiremo mladicu i protiv smo hidroelektrana.“

Mladica je samo jedan primjer koji dokazuje izvanrednu važnost balkanskih rijeka. Primjer koji baca ružno svjetlo na nepromišljenost i kratkovidost hidroenergetskog lobija i političara.
“Hidroelektrane nazivaju zelenim oblikom proizvodnje struje, a istovremeno uništavaju zadnja staništa jedne od najugroženijih vrsta u Europi. Zajedno sa ribolovcima i ostalim ljubiteljima rijeka iz cijeloga svijeta, želimo to zaustaviti. Svi dijelovi rijeka bogati mladicom, trebaju se proglasiti zaštićenim područjima”, zaključio je Ulrich Eichelmann iz Riverwatcha, koordinator kampanje “Spasimo plavo srce Europe“.

Informacije o kampanji: „Spasimo plavo srce Europe'':
U Europi jedino na Balkanu još ima toliko netaknutih, divljih rijeka. No, tim rijekama prijeti opasnost. Izgradnja hidroelektrana na Savi je samo prvi val u tsunamiju brana, koje ugrožavaju rijeke Balkana. Na području između Slovenije i Albanije u planu je izgradnja čak 2000 elektrana. Da bi se suprotstavili tom uništavanju, EuroNatur i RiverWatch u suradnji s lokalnim partnerima pokrenuli su inicijativu “Spasimo plavo srce Europe” Pročitajte više ovdje: www.balkanrivers.net


Fotografija: mladi samac mladice (Hucho hucho) © A. Hartl

Kontakti:
Neža Posnjak: neza.posnjak@balkanrivers.net, 00386 31 549 055
Cornelia Wieser – Riverwatch: cornelia.wieser@riverwatch.eu, 0043 650 4544784
Ulrich Eichelmann – Riverwatch: ulrich.eichelmann@riverwatch.eu, 0043 676 6621512
Katharina Grund – EuroNatur: katharina.grund@euronatur.org, 0049 7732 927210
Steven Weiss: steven.weiss@uni-graz.at, 0043-660 4383336


Powered by CuteNews
Dokumenti wallpapers o nama o nama o nama o nama
Erste banka
NASLOVNICA| POVEZNICE| MAPA WEBA| KONTAKT| DOKUMENTI| WALLPAPERS Izrada: kosinus.hr
(c) 2011. Sva prava pridržana.