RIJEKE HRVATSKE

RIJEKE HRVATSKE

strelicanovosti
s 19.03.2016.
Rok Rozman, član Leeway Collective i bivši olimpijac u veslanju, idejni je vođa akcije za podizanje svjesti o ljepoti balkanskih rijeka i njihovoj ugroženosti planovima izgradnje novih hidroelektrana. Kajakaši iz cijele Europe u 35 dana preveslaće 16 rijeka u 6 zemalja, od Save u Sloveniji do Vjose u Albaniji. Više o zanimljivom projektu na http://balkanrivers.net/en/balkan-rivers-tour 

 

s 07.10.2015.
NAJNOVIJE IZVJEŠĆE O 35,000 km RIJEKA BALKANA!

Radi se o najboljim rijekama u Europi, koje su opasno ugrožene planovima za izgradnju 2,700 hidroelektrana. Usprkos tome, javnost ne zna za tu opasnost. To želimo promijeniti.Sretni smo, da vam možemo predstaviti novu brošuru, koja je pripremljena u tu svrhu: 52 stranica predivnih fotografija i puno podataka o ljepoti, biološkoj raznovrsnosti, vrijednostima i prijetnjama tome jedinstvenome svijetu rijeka na Balkanu.

Brošuru možete naći na http://balkanrivers.net/en/news/campaign-brochure-now-available
Tiskanu verziju (uz plaćanje poštanskih troškova) možete naručiti na katharina.gohn@euronatur.org
 

 

s 17.11.2014.
KORANA OD RASTOKA DO BLAGAJA

Budilica je zazvonila u 6 i 20. Obično to mi je mrsko, ali ovaj put bilo je za dobru stvar – veslanje niz Koranu. Brzo sam u posudi izmiješao zobene pahulje s voćnim jogurtom, da bi uštedio malo vremena jedeći u vožnji. To nije baš jednostavno, a kad voziš uskim cestama Korduna i prilično opasno – svakako ne preporučam.

U 7h našli smo se s Tomekom kod mosta u Keićima. Nakon malo manje od sata prašnjave vožnje po prilično lošem makadamu stigli smo do Veljuna i prešli preko Korane putem lijepog ali prilično trošnog mosta. Za par minuta bili smo u selu Blagaj, gdje smo ostavili Tomekov auto, a s mojom obično tamno plavom, sada od prašine bijelom Toyotom otišli smo do Slunja odnosno do pitoresknog sela Rastoke.

 OPŠIRNIJE ...

 

s 19.09.2014.
Uzroci, rješenja i zablude u vezi poplava

Uzroci:

Iako vlada mišljenje da čovjek može pobijediti prirodu, posljednje poplave govore suprotno. Dok su poplave prirodan fenomen u rijeka baš kao cirkulacija krvi učovjeka, štete od poplava su djelo čovjeka. Stoljeće tradicionalne obrane od poplava, deseci utrošenih milijardi na tehnički pristup, no poprave i dalje haraju, dokaz su neučinkovitosti, ali i nerazumijevanje složene hidrologije i dinamike rijeka.

 OPŠIRNIJE ...

 

s 29.05.2014.
Poplave na Savi – uzroci i rješenja

Poplave su rezultat nekoliko faktora. Dakako, pojednostavljeno rečeno je da se u kratkom vremenu koncentriralo mnogo vode u koritima rijeka koja tu vodu nisu mogle pohraniti i došlo je do izlijevanja. No dublji razlozi sežu u sam odnos čovjek i rijeke, odnosno čovjek i prirode. Iako vlada mišljenje da čovjek može kontrolirati prirodu, posljednje poplave govore suprotno. Dok su poplave prirodan fenomen u rijeka baš kao cirkulacija krvi u živog organizma, štete od poplava su djelo čovjeka. Stoljeće tradicionalne obrane od poplava je iza nas, deseci utrošenih milijardi u isključivo tehnički pristup obrane od poplava, no poplave i dalje haraju.  Sve ovo ide u prilog tvrdnji da su isključivo tehničke mjere nedovoljno učinkovite, ali i nerazumijevanju složene hidrologije i dinamike rijeka.


 

 OPŠIRNIJE ...

 

<< Prije 1 2 Dalje >>

Powered by CuteNews
Dokumenti wallpapers o nama o nama o nama o nama
Erste banka
NASLOVNICA| POVEZNICE| MAPA WEBA| KONTAKT| DOKUMENTI| WALLPAPERS Izrada: kosinus.hr
(c) 2011. Sva prava pridržana.